Chroom
Dutch English German

Chroom

De metaalsoort chroom of chromium is een chemisch element met symbool Cr en atoomnummer 24. Het is een zilverkleurig overgangsmetaal.

 

In 1761 vond Johann Gottlob Lehmann in de bergen van de Oeral een oranje-rood mineraal dat hij Siberisch rood lood noemde, omdat hij dacht dat het een loodverbinding was met selenium en ijzer. Later bleek dat hij het mineraal crocoiet had gevonden, dat uit lood(II)chromaat (PbCrO4) bestaat.

 

Enkele jaren later bezocht Peter Simon Pallas de locatie opnieuw en ontdekte dat het Siberisch rood lood zeer geschikt was als pigment in verf. Spoedig daarna werd het materiaal populair en bleek er ook een heldere gele kleurstof te kunnen worden gemaakt van crocoiet.

 

In 1797 lukte het Nicolas-Louis Vauquelin om chroomoxide uit crocoiet te isoleren door het mineraal te mengen met zoutzuur. Een jaar later bleek deze Franse chemicus in staat om uit chroomoxide metallische chroom te isoleren door het in een oven te verhitten. Later ontdekte hij dat sommige edelstenen (zoals robijn) ook sporen van chroom bevatten.

Tot het begin van de 19e eeuw werd chroom voornamelijk gebruikt als verfcomponent. Daarna kwam chroom steeds meer in zwang als metaal in legeringen. De naam chroom komt van het Griekse chroma, dat kleur betekent. Bron: www.wikipedia.org

Kabel inkoop

R Janssen beschikt over een eigen kabelshredder. Wij kopen alle soorten kabel van u op, ook tegen contante betaling.

Wij bieden de beste actuele prijzen.

Container plaatsing

Wij plaatsen gratis containers tegen de beste inkoop-prijzen.

Heeft u interesse voor een plaatsing, klik hier voor onze contactgegevens.

Adres gegevens

Groot Egtenrayseweg 42
5928 PA Venlo
telefoon: 06-513 520 95
fax: 077-2011211